Cultivarea

Când se tunde lavanda?

Este bine de ştiut că tunderea lavandei se face cel mai des în toamnă, până la mijlocul lunii octombrie. Tunderea de toamnă asigură o înflorire abundentă în următorul an, mai ales dacă planta este tunsă drastic. Dacă tunderea se face în toamnă, ramurile vor avea destul timp pentru a da noi vlăstare care vor înflori frumos, iar planta va avea o formă compactă şi deasă. De asemenea, dacă tunzi planta până în luna octombrie, ea va fi ferită de eventualele îngheţuri timpurii.

Tunderea lavandei în primăvară

Tunderea plantelor de lavandă este posibilă şi în primăvară, însă e recomandat să o faci foarte timpuriu, până la jumătatea lunii martie. În această perioadă poţi tăia ramurile îngheţate şi poţi da o formă compactă plantei pentru a avea aspectul decorativ pe care îl doreşti. Asigură-te că laşi totdeauna câteva frunze pe tulpina lemnoasă, chiar dacă tunzi planta mai drastic, pentru a nu întârzia prea mult înflorirea şi pentru a asigura înflorirea abundentă.

Chiar dacă lavanda se poate tunde şi în primăvară, acest lucru nu e recomandat, mai ales dacă e de aşteptat un îngheţ întârziat. Iar tunderea de primăvară va întârzia uşor înflorirea. Oricum acest lucru se face doar la plantele de decor, lavanda de cultură nu necesită prea multă „cosmetizare”.

tunderea lavandei pentru intirzierea infloririi

Tunderea pentru întârzierea înfloririi

Unii cultivatori de lavandă tund plantele pentru a întârzia înflorirea, mai ales dacă aceste plante se află în apropierea unor straturi de trandafiri care înfloresc în luna iunie. Tunderea pentru întârzierea înfloririi se face în luna aprilie şi e preferată mai ales de apicultorii care produc miere pură de lavandă, dar şi de grădinarii care nu doresc ca trandafirii şi lavanda să înflorească în acelaşi timp.

Cum se tunde lavanda?

Eu personal prefer să tund tufele doar toamna, recurg la „cosmetizarea” de primăvară doar dacă sunt chiar nemulţumită de aspectul plantelor sau dacă observ crengi îngheţate. Adevărul e că lavanda decorativă necesită o tundere şi primăvara pentru a îndepărta crengile moarte şi a da plantei un aspect compact. Important e să tunzi doar crengi tinere, tăierea ramificaţiilor lemnoase poate dăuna plantei. Poţi tunde planta cu o foarfecă pentru gard viu pentru a-i da forma dorită şi apoi cu una mai mică poţi îndepărta crengile uscate.

1 gând despre „Când se tunde lavanda?”

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s