Terapie, wellness

Lavanda te poate scăpa de insomnie

Cred că nu e nevoie să descriu simptomele insomniei. Fiecare dintre noi a avut nopţi în care somnul parcă ne-a ocolit cu grijă. Cauza, la fel de comună: grijile, stresul, depresia. Iar modul cel mai obişnuit de tratare este somniferul care pretinde a-ţi rezolva toate problemele. Unii dintre noi optează însă pentru metode mai sănătoase de a combate insomnia şi care au efecte terapeutice de lungă durată, fără prea multe acţiuni adverse. Şi într-adevăr, ce poate fi mai plăcut decât o ceaşcă de ceai frumos mirositor într-o seară friguroasă de martie?

Efectele terapeutice ale lavandei sunt cunoscute de foarte mult timp. De exemplu grecii antici au descoperit că lavanda mărunţită şi tratată în mod corespunzător emană vapori cu efect liniştitor atunci când e arsă.

efecte benefice ulei lavanda insomnie

Un studiu realizat de Colegiul Keukdong din Corea în anul 2006 arată că uleiurile esenţiale eliberate din ceaiul de lavandă ameliorează în mod semnificativ problemele de somn. Studiul a fost realizat timp de patru săptămâni cu participarea a 42 de studente care acuzau grave tulburări de somn din cauza stresului şi a depresiei. La sfârşitul perioadei de studiu toate femeile participante au declarat că reuşeau să adoarmă mai repede şi aveau un somn mai liniştit.

Cum se foloseşte lavanda?

– Ceai relaxant: poţi prepara o infuzie din flori de lavandă uscate, eventual combinat cu muşeţel. Toarnă apă fierbinte (nu în fierbere) peste o linguriţă sau un plic de lavandă uscată şi lasă câteva minute. Poţi adăuga o linguriţă de miere.

– Pune lavandă în perna pe care dormi: confecţionează acasă o pernă din hrişcă la care poţi adăuga lavandă uscată pentru a avea un somn mai relaxat.

– Baie aromată: adaugă o ceaşcă de ceai puternic sau câteva picături de ulei esenţial de lavandă pentru a te relaxa înainte de culcare.

Precauţii

Datorită proprietăţii relaxante ale lavandei această plantă nu este recomandată a se folosi în combinaţie cu somnifere sau calmante. Recomand de asemenea gravidelor să evite consumul intern al lavandei.

4 gânduri despre „Lavanda te poate scăpa de insomnie”

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s