Cultivarea, Decor, Terapie, wellness

4 beneficii ale cultivării lavandei în grădină sau în ghiveci

Dintre miile de soiuri de plante pe care le poţi cultiva în grădină sau în ghiveci de ce să alegi tocmai lavanda? Mai ales că această plantă necesită o îngrijire specifică, diferită de plantele cu care ne-am obişnuit deja. Şi totuşi … Iată câteva beneficii ale cultivării „aurului purpuriu” de care poate încă nu ai ştiut şi care te-ar putea convinge să-ţi îmbogăţeşti grădina cu această plantă deosebită.

1. Un gard viu încântător

Doreşti un gard viu deosebit? Cultivarea lavandei e perfectă pentru acest scop: creşte abundent pe tot parcursul anului, perioada de înflorire este lungă – din iunie până în septembrie, iar dacă e îngrijită în mod corect va trăi între 15 şi 20 de ani. De exemplu gardul viu de lavandă din imagine te duce cu gândul la potecile fermecate din poveştile cu zâne şi prinţi.

beneficii lavanda gard viu

2. Miros îmbătător şi vara, şi iarna

Pe lângă florile delicate lavanda mai produce şi un parfum îmbătător care îţi va învălui grădina şi curtea, şi se va furişa chiar şi în stradă, întorcând capete curioase în serile călduroase de vară. Dar parfumul liniştitor al lavandei nu se face simţit doar în timpul înfloririi: poţi adăuga flori uscate la aranjamente decorative parfumate sau poţi pune săculeţi cu lavanda cultivată în propria grădină în dulapul cu haine pentru a avea un parfum deosebit şi pentru a ţine departe moliile.

Iată o idee pentru o decoraţie simplă cu lavandă:

beneficii lavanda

3. Un miros „prea bun” pentru insecte

Dacă nouă ne place parfumul de lavandă, insectele au o cu totul altă părere. Lavanda nu e tolerată de aceste mici vietăţi printre care se numără şi ţânţarii. Ce poate fi un insecticid mai plăcut decât o tufă de lavandă plantată într-un ghiveci şi pusă lângă intrarea casei, sub geam sau chiar pe balcon? Iar dacă îţi place să te relaxezi în grădină în serile călduroase de vară, de ce nu te-ai bucura de parfumul şi aspectul liniştitor al lavandei cultivate în jurul locului de relaxare, ţinând în acelaşi timp ţânţarii la distanţă? Şi mai ales dacă dăunătorii îţi devorează straturile de legume, cultivarea lavandei poate fi o soluţie parfumată şi pe deplin ecologică.

4. Seceta îţi dă bătăi de cap?

Eşti mai mult sau mai puţin iritat de faptul că florile din grădină necesită prea multă apă şi tot nu arată superb? Solul din grădină e prea sărac pentru ele şi nu vrei să foloseşti îngrăşăminte chimice? Nu ai timp sau uiţi mereu să uzi florile de pe balcon? Lavanda e planta perfectă pentru asemenea condiţii: preferă seceta şi solul sărac, deci e perfectă pentru grădinile, curţile şi balcoanele învăluite de arşiţă.

5 gânduri despre „4 beneficii ale cultivării lavandei în grădină sau în ghiveci”

  1. Doresc sa plantez lavanda in curte, dar din pacate notiuni precum ph-ul, tipul solului,drenaj sunt total noi pt mine. Cum pot sa stiu ce fel de sol am in curte si cum pot sa il pregatesc pt cultura, sa zicem incepand din aceasta toamna? Multumesc!

    Apreciază

    1. Lavanda nu e deloc pretențioasă. Ar fi ideal să plantați tufele într-un loc însorit, iar solul să nu rețină prea tare apa. Dacă e apos, atunci puteți face mici movile și să plantați butașii în vârful lor. Dacă aveți posibilitatea, amestecați puțin gunoi de grajd în pământ. Cam atât!

      Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s