Când vine vorba de plantarea lavandei trebuie să specificăm în primul rând scopul plantării. În general, lavanda se plantează din două motive: pentru cultură sau pentru decor. În acest articol vom vorbi atât despre perioada optimă de plantare a lavandei decorative, cât și a celei cultivate pentru ulei sau uz farmaceutic.
Lavanda decorativă, deci cea pe care dorim să o plantăm în grădină sau ghiveci poate fi plantată în trei modalități: semințe, butași și puieți sau răsaduri.
Plantarea seminţelor de lavandă
Dacă dorești să plantezi lavandă din semințe ar trebui să alegi în primul rând semințe de calitate de la un vânzător de încredere. Odată ce ai procurat semințele nu e nevoie să te gândești prea mult când să le plantezi. Atâta timp cât le poți asigura temperatura optimă de 15-18 grade, poți planta seminţele de lavandă în orice perioadă a anului. Alege un compost pentru semințe de bună calitate pe care o vei amesteca în nisip pentru a asigura un drenaj potrivit.
Așează semințele una câte una (știu, e o muncă migăloasă, dar vei vedea că merită) în solul umed, apoi acoperă-le cu un strat subțire de compost. Asigură-te că sunt acoperite toate.
De aici încolo totul depinde de cantitatea de apă și lumină primite de semințe. Ideal ar fi să folosești un flacon cu pulverizator pentru a le uda, având grijă ca solul să fie udat moderat, solul fiind totdeauna doar ușor umed. După ce ai plantat seminţele de lavandă, așează ghivecele într-un loc cu multă lumină, însă ferește-le de lumina directă a soarelui de amiază.
Lavanda este o plantă cu germinarea foarte lentă, poate dura între 12 și 21 de zile până vei putea observa primele plante.
Plantarea puieţilor (răsadurilor) de lavandă
Odată ce plantele au dat 4-6 frunze și sunt destul de mari pentru a fi transplantate, poți face acest lucru cu ajutorul unui plantator, punând fiecare puiet în ghiveci separat.
Dacă vei planta răsadurile de lavandă în grădină, asigură-le mai întâi o perioadă de acomodare treptată cu climatul exterior: scoate-le pe balcon sau terasă zilnic. Poți planta puieţii de lavandă primăvara sau toamna, important e să se poată acomoda condițiilor de exterior înaintea înghețurilor sau a arșițelor din timpul verii. Această perioadă de acomodare e cam de o lună. Dacă le răsădești în ghiveci, o poți face oricând, însă asigură-te că plantele vor avea destul sol – lavanda e un arbust care lasă rădăcini foarte mari.
În cazul în care dorești să plantezi semințele de lavandă direct în grădină, o poți face în martie-mai, însă germinarea și creșterea puieților va fi mai lentă.
Plantarea butaşilor de lavandă
Plantarea butașilor este o modalitate de înmulțire a lavandei mult mai ușoară. În lunile aprilie-mai poți tăia butași de pe crengile tinere ale plantei, pe care apoi le poți planta în ghiveci pe care le poți ține afară. La fel ca în cazul semințelor, asigură-te că plantele tinere sunt udate zilnic și că au un drenaj bun. Lumina naturală e la fel esențială. E bine să îndepărtezi florile și bobocii pentru a caniliza energia înspre formarea rădăcinii.
Plantarea unei culturi de lavanda
Devreme ce plantele destinate prelucrării constituie o investiție considerabilă, e bine să acorzi o atenție deosebită perioadei și condițiilor de plantare a lavandei.
Nu vom vorbi acum despre avantajele și dezavantajele puieților versus butași, fiecare poate decide singur în ce direcție o ia. Poate despre asta într-un articol viitor.
Semințele pentru lavanda de cultură (la noi cea mai cunoscută specie este Lavandula Angustifolia) se seamănă primăvara devreme, cel târziu la sfârșitul lunii martie, în straturi pregătite din toamnă. Se formează straturi cu rânduri la câte 10-15 cm, în care se pun semințele, cam la 8-10 cm distanță. Acoperă semințele cu 1-1,5 cm de mraniță.
Solul semințelor trebuie să fie permanent ușor umed, ceeace necesită o udare regulată. Îți reamintesc că e nevoie de multă răbdare deoarece perioada de germinare e foarte lungă. Pentru dezvoltarea corectă a puieților e important să îndepărtezi tijele florale pentru a canaliza toată energia înspre rădăcină.
Plantarea puieților obținuți din semințe se face toamna, în lunile septembrie-octombrie în solul pregătit din timp (despre pregătirea solului în curând).
Butași de lavandă se pot găsi la producători primăvara și toamna. Deși pot fi plantați și primăvara, la începutul lunii martie, cea mai indicată perioadă este toamna, în luna octombrie, deoarece condițiile de iarnă ajută în mod semnificativ la prinderea plantelor. Noi am plantat butașii de lavandă la sfârșitul lunii octombrie, iar procentul de prindere a fost de 95-98%. Trebuie să menționăm că vorbim acum de Angustifolia, specie care suportă foarte bine condițiile din țara noastră.
Surse:
gardenofeaden.blogspot.ro
plant-shop.ro
gradinadeacasa2.wordpress.com
aveti un numar de telefon disponibil?
ApreciazăApreciază
Da, cel de pe site este momentan indisponibil, mă puteți suna pe acesta; 0743555927
ApreciazăApreciază
As dori sa incep si eu cu un hectar de lavanda unde ma pot informa cel mai bine?
ApreciazăApreciază
Depinde despre ce! Dacă doriți să cumpărați butași de lavandă, vă puteți interesa pe grupurile de pe Facebook Cultivatori de lavandă România sau Antreprenori si profesionisti in domeniul lavandei. Despre cultivarea lavandei și soiuri puteți citi articole pe acest blog. Carte despre cultivarea lavandei din păcate încă nu există în limba română. Pentru mai multe informații mă puteți contacta prin email sau telefon. Mult succes!
ApreciazăApreciază
cand se recolteaza semintele de lavanda?
ApreciazăApreciază
Semințele de lavandă se recoltează pe la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Pentru a vedea dacă semințele sunt „coapte” se poate tăia o tijă florală, se sfarmă pe o hârtie albă, iar dacă cel puțin 75% din semințe sunt de culoare neagră-maro închis, atunci se pot recolta.
ApreciazăApreciază