DIY

Folosirea lavandei în gospodărie – 6 reţete

Lavanda era des folosită în trecut atât în bucătărie cât şi în medicină. Iar acum, odată cu revenirea la „modul de viaţă ecologic”, mulţi dintre noi se reîntorc la metodele vechi de întrebuinţare a plantelor medicinale şi aromatice.

Ulei de lavanda in gospodarie

Proprietăţile antibacteriene, antivirale, antiseptice şi insecticide ale lavandei îi permit o largă utilizare în bucătărie şi nu numai. Iată câteva metode de a utiliza lavanda în gospodărie.

  1. Detergent de vase ecologic şi parfumat cu efect antibacterian: cumpără detergent de vase natural fără parfum şi adaugă 10-15 picături de ulei esenţial de lavandă. Poţi face acelaşi lucru cu detergentul de rufe ecologic.
  2. Spray de rufe: în loc să cumperi un spray pentru rufe scump, umple un flacon cu pulverizator cu apă distilată şi adaugă câteva picături de ulei de lavandă. Efectul: călcatul mult mai uşor şi haine parfumate.
  3. Soluţie de curăţare pentru bucătărie şi baie: într-un flacon cu pulverizator pune oţet şi câteva picături de ulei de lavandă. Poţi folosi compoziţia pentru curăţarea şi dezinfectarea chiuvetelor, faianţei şi gresiei, suprafeţelor de lucru din bucătărie sau a vasului de toaletă.
  4. Îndepărtarea petelor de pe haine: În China antică uleiul de lavandă era folosit drept diluant pentru diferite vopsele şi lacuri. De ce nu l-am folosi şi acum? Foloseşte-l pe pete mici de vopsea, lac de unghii sau grăsime. Aplică 5-10 picături pe pată, aşteaptă 25-30 de minute, apoi rade uşor pata cu o linguriţă. Repetă acţiunea şi după aceea spală haina în apă caldă.
  5. Insecticid natural: aplică 3-5 picături de ulei de lavandă pe un tampon de vată şi aplică în colţurile bucătăriei pentru a ţine insectele la respect. Nu e nevoie să arunci tamponul, îl poţi pune în pantofii sport care miroase urât, în sacul aspiratorului sau în orice loc unde nu strică o briză de aer parfumat.
  6. Odorizant pentru dulap: Confecţioneazi mici perne pentru sertare sau săculeţi pentru agăţat lângă umeraşe. Pe lângă parfumul plăcut din dulapuri hainele tale vor fi protejate şi împotriva moliilor.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s