Călătorii parfumate

Venzone, Italia – o călătorie parfumată în timp

Noiembrie, 2010 – cu ocazia unei călătorii învăluite în roz, cu totul specială (prietenii ştiu de ce), am avut ocazia să vizităm un orăşel parcă rupt dintr-o poveste medievală. Venzone e un mic oraş în nordul Italiei, în regiunea istorică Friuli, situat la 90 km nord-vest de Trieste şi 30 km nord de Udine.

Venzone e un orăşel medieval, parcă rupt de realitate, o cetate cu ziduri groase şi străzi înguste, înconjurat de Alpii Julieni spre est şi Alpii Carnici spre vest, „uriaşii” care parcă te pândesc la tot pasul. Deşi întreg oraşul poate fi considerat un punct de atracţie pentru turişti, vei găsi nu mai mult de trei puncte de interes: Catedrala Sf. Andrei, construită în anii 1300-1338, clădirea primăriei (Palazzo Comunale), construită între 1390-1410, şi zidurile medievale ale oraşului cu Porta San Genesio (1309), singura poartă care a supravieţuit cutremurului din 1976.

Venzone Italia
Centrul oraşului
Palazzo Comunale Venzone
Palazzo Comunale
Venzone, Italia
Străzile înguste te duc cu gândul la vremurile demult apuse, iar „uriaşii” te pândesc neobosiţi.

Însă acest oraş pitoresc are ceva deosebit: fiind vestit pentru cultivarea lavandei, la începutul lunii august se îmbracă în mov şi sărbătoreşte recoltarea lavandei.

Deşi noi am dat de acest orăşel la sfârşitul lunii noiembrie, parfumul de lavandă nu a lipsit nici în această perioadă: mici magazine care ofereau cam tot ce are legătură cu lavanda aveau expuse produsele pe străzile înguste, biciclete mov invitau trecătorii să se oprească şi să guste ceva parfumat, iar micile vitrine purpurii şi-au păstrat straiele de vară, deşi afară se apropia gerul.

festival lavanda venzone

magazin lavanda venzone
Interiorul unui magazin

Dacă eşti în trecere prin nordul Italiei, şi mai ales dacă acest lucru se întâmplă la începutul lunii august (dar nu neapărat), nu uita să vizitezi acest oraş ca-n poveşti, cu parfum ameţitor de levănţică.

1 gând despre „Venzone, Italia – o călătorie parfumată în timp”

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s