Quisine, Sfaturi practice

De ce să găteşti cu lavandă?

Deşi lavanda este cultivată în primul rând pentru uz farmaceutic şi decorativ, ea este folosită şi la gătit, deşi este mai puţin populară decât busuiocul, menta sau rozmarinul, surorile sale din familia Lamiaceae. Vom vedea astăzi câteva dintre proprietăţile lavandei care îi conferă statutul de condiment veritabil.

Ce să cauţi?

Cea mai populară specie de lavandă este Lavandula Angustifolia, cea mai răspândită în ţara noastră şi în toată lumea, altfel numită şi Lavanda Eglezească sau Lavender Vera. Însă există nu mai puţin de 39 de soiuri de lavandă şi, la fel cum se întâmplă cu toate ierburile aromatice, fiecare grădinar şi bucătar are specia lui preferată.

Lavanda se poate folosi în bucătărie atât în stare proaspătă cât şi uscată, dar cea proaspătă are o aromă mult mai puternică deoarece conţine mai mult ulei esenţial. Dacă ai uscat lavanda, poţi folosi ramuri întregi sau doar florile, după preferinţa personală. Fie că usuci acasă florile sau cumperi lavandă uscată, asigură-te că nu e mucegăită: trebuie să aibă culoarea de un mov-albastru-gri plăcut.

Cum să păstrezi lavanda?

Lavanda uscată trebuie ferită de umezeală, căldură şi lumină. Umezeala produce mucegai, lumina alterează culoarea plăcută a lavandei uscate, iar căldura îi diminuează parfumul plăcut. De asemenea, e indicat să foloseşti lavanda uscată în mai puţin de 6 luni.

Cum se foloseşte în bucătărie?

Adevărul este că părerile sunt împărţite în legătură cu gustul lavandei în mâncare, deci ori îţi place ori nu. Dacă ai hotărât că eşti fan al lavandei (merită să faci o încercare, crede-mă), o poţi folosi mai ales în deserturi. Gustul ei se potriveşte de minune cu frişca şi ciocolata, însă şi cu fructele de pădure folosite în gemuri, umpluturi și sosuri. De asemenea, dă o profunzime aparte umpluturilor şi îngheţatei de zmeură şi cireşe.

lavanda in bucatarie

Dar nu trebuie să te limitezi la deserturi când foloseşti lavanda: o poţi adăuga şi la mâncăruri picante. Aceată plantă este una din ingredientele cunoscutului amestec de ierburi Herbes de Provence, folosit pentru preparatele de carne la grătar, supe, tocane, sosuri, peşte şi salate. Însă e recomandat să foloseşti această plantă cu cumpătare. „Florile sunt mici, dar cu atât mai puternice, mai ales dacă se utilizează lavandă uscată.” spune Meredith Tomason, bucătar-şef şi proprietar al cofetăriei RareSweets din Washington, D.C., SUA. „De obicei recomand adăugarea unei cantităţi mai mici decât crezi că ai avea nevoie, iar pe parcurs mai poţi adăuga pentru a scoate în evidenţă aroma puternică a acestei plante.”

2 gânduri despre „De ce să găteşti cu lavandă?”

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s