Cultivarea, Sfaturi practice

Ce trebuie să ştii despre solul în care vei planta lavanda?

Deşi lavanda este o plantă care nu necesită prea multă îngrijire, există câteva aspecte la care ar fi bine să fii atent încă din clipa în care hotărăşti că vei fi cultivator deoarece calitatea solului va influenţa în mod critic cantitatea şi calitatea recoltei, cât şi durata de viaţă a plantaţiei. Vom vedea astăzi ce fel de teren este cel mai potrivit şi cum trebuie pregătit pentru a avea o cultură de lavandă sănătoasă şi cu viaţă lungă.

Ce fel de teren să alegi?

Dacă eşti în căutarea unui teren pentru o cultură de lavandă e extrem de important să fii atent la cel puţin două aspecte: lumina pe care o primeşte şi gradul de umezeală al solului.

E indicat să cauţi un teren deluros, sudic, care nu are nici o sursă de umbră, însorit de-a lungul întregii zile. Iată ce am păţit noi din cauza câtorva pomi fructiferi aflaţi la marginea terenului de lavandă:

lavanda la soare
Aceasta e o tufă de lavandă de 2 ani, aflată la soare, fără sursă de umbră, fotografiată la începutul lunii aprilie
lavanda la umbră
Iar aceasta este o tufă de aceeaşi vârstă, aflată în umbra pomilor cu pricina.

solul ideal pentru lavanda

Solul ideal pentru lavandă este compus din 45% minerale (nisip, nămol, și argilă), 5% materie organică, iar 50% spațiu poros. Porii asigură necesarul de oxigen și apă pentru creșterea sănătoasă a plantelor. Cu cât nivelul de oxigen din sol e mai mic, cu atât creşterea rădăcinilor e mai mică şi șansele de supraviețuire a plantelor mai reduse. Dacă terenul pe care îl deţii este argilos, e indicat să adaugi pietriş şi să plantezi lavanda pe paturi ridicate. Cel mai indicat este solul calcaros sau alcalin.

Lavanda creşte cel mai bine pe terenuri sărăcăcioase, astfel un sol calcaros va fi perfect pentru această plantă. PH-ul solului ideal este de 6 până la 8.

Gradul de umezeală al terenului este la fel de important ca şi cantitatea de lumină primită de lavandă. În primii doi ani lavanda va avea nevoie de o atenţie sporită, materializată în udarea plantelor în caz de secetă, însă condiţiile meteorologice din ţara noastră este deosebit de favorabilă pentru primii doi ani de viaţă a lavandei. Plantaţia noastră de exmplu încă nu a avut nevoie de udare, însă e foarte important să fii atent la acest aspect în primii doi ani de viaţă a plantelor, perioadă în care ele încă nu au ajuns la maturitate.

Însă începând cu al treilea an de viaţă, lavanda preferă solul secetos şi sărăcăcios. Din acest motiv este extrem de important să alegi un teren pe care nu stă apa. Dacă terenul e băltos, rădăcina plantelor va putrezi, iar plantele vor muri. Deci dacă ai deja un teren care reţine apa sau are un drenaj lent, nu e deloc indicat să plantezi lavandă pe el. Asigurarea unui drenaj adecvat este un motiv în plus pentru care e important să alegi un teren deluros pentru cultura de lavandă.

Pregătirea terenului

Atunci când pregăteşti terenul pentru plantarea lavandei e bine să ai în vedere faptul că îl pregăteşti pentru 15-20 de ani. Este recomandat un arat cât mai adânc, de 40 cm, pentru a asigura înrădăcinarea uşoară a plantelor în primul an şi pentru ca apa şi oxigenul să poată pătrunde uşor în sol. Lucrările în solul umed sunt deosebit de dăunătoare deoarece îndeasă solul şi astfel drenajul va fi îngreunat.

Pentru a asigura procentajul necesar de materie organică în sol poţi folosi compost sau aşchii de lemn, însă cel mai bun este gunoiul de grajd în descompunere. Poţi face acest lucru împrăştiind un strat gros de gunoi pe toată suprafaţa terenului înainte de arat, cât şi adăugând o mână de gunoi amestecat cu pământ la rădăcina plantelor în momentul plantării.

Dacă doreşti să ai o plantaţie ecologică, atunci e bine să cureţi cât mai bine terenul de buruieni înainte de a planta lavanda. Poţi da cu ierbicid pe teren în anul care precede plantarea butaşilor, înainte de a ara terenul. Dacă terenul a fost lăsat în paragină înaintea plantării lavandei, se pot efectua mai multe ierbicidări. Însă din momentul plantării lavandei folosirea oricărui fel de ierbicid sau insecticid trebuie evitată.

Surse:

13 gânduri despre „Ce trebuie să ştii despre solul în care vei planta lavanda?”

 1. Buna ziua daca as dori sa plantez lavanda in N-E Moldovei ce conditii trebuie sa indeplineasca solul in care vreau sa plantez lavanda.Doresc un raspuns.

  Apreciază

  1. În fond e foarte bun solul din Bărăgan, lavanda se adaptează ușor aproape oricărui tip de sol, și din câte știu deja există mai multe plantații de lavandă acolo. Însă dacă solul reține apa, de exemplu după ploi se formează bălți pe teren, atunci nu e recomandat să plantezi lavandă. Poziția de sud-est este foarte bună.

   Apreciază

   1. Deci solutia ar fi sa plantez pe o zona in panta, nu-i asa? Si, de asemenea, am inteles ca iernile geroase din Baragan pot afecta planta. Pana isi formeaza radacinile, pot sa o acopar cu ceva? Sau daca nu, ce altceva as putea sa fac ca sa o protejez?

    Apreciază

    1. Ideal ar fi să plantezi într-o zonă cu pantă, dar nu e o problemă nici dacă o faci în zonă de șes atâta timp cât solul nu este foarte argilos, pentru că acest tip de sol reține foarte tare apa. Poți verifica foarte simplu terenul: dacă după ploaie nu se formează bălți și se poate lucra pământul la cel mult 2-3 zile după ploaie, atunci se poate planta lavandă, dacă însă se formează bălți, iar solul e foarte rigid și se lucrează greu, atunci probabil nu e potrivit pentru lavandă. În legătură cu gerul, atât soiul Angustifolia cât și X Intermedia Grosso sunt rezistente la înghețuri de până la -20 de grade. În prima iarnă de după plantarea răsadurilor este recomandat să se tragă mai mult pământ la tulpina plantelor pentru a fi ferite de îngheț, dar din al doilea an deja nu mai trebuie să-ți faci griji.

     Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s