Cultivarea, Sfaturi practice, Soiuri

Cele mai profitabile soiuri de lavandă

Cultivarea lavandei pentru profit poate fi o modalitate foarte bună de a transforma dragostea pentru plante și grădinărit într-un venit solid. În multe părți ale lumii, cum ar fi regiunea Provence din Franța, lavanda e cultivată cu scop comercial de secole.

În ţara noastră cultivarea lavandei este de-abia la început, dobândind adepţi atât din rândul agricultorilor care au concluzionat că porumbul sau grâul nu mai sunt profitabile, cât şi din rândul celor care îşi doresc un plus de venit pe lângă locul de muncă. Mă bucur mult să văd că mulţi români dau dovadă de originalitate, confecţionând produse de calitate din lavandă, sau oferind diverse soiuri spre vânzare, iar culturile variază de la mici grădini cu diverse specii şi până la culturi de mai multe hectare.

Astăzi, lavanda se bucură de o popularitate renăscută, atât ca plantă culinară cât şi medicinală, precum și ca o completare parfumată pentru cosmetice de la parfumuri la lotiuni de corp. Tocmai din acest motiv, dacă te gândești să înfiinţezi o cultură de lavandă, e bine să decizi cu ce scop vei creşte plantele şi deci, logic, ce soiuri să creşti.

Iată 3 metode numai bune de a face bani din lavandă, cât și soiurile de top pentru fiecare utilizare:

1. Ulei esenţial. Dacă doreşti să dezvolţi o cultură de lavandă pentru a produce ulei esenţial, eşti pe drumul cel bun. Uleiul de lavandă se poate vinde undeva de la 10 la 45 de lei un flacon de 10 ml, iar în cantităţi mari începând de la 50 şi până la 100 € / litru. Preţul diferă în funcţie de calitatea uleiului şi de clienţii pe care îi găseşti. Dacă socotim că dintr-un hectar se pot obţine 80-150 l de ulei, putem face socotelile mai departe…

Dacă doreşti o  plantaţie de lavandă pentru producţia de ulei esențial cel mai indicat e să alegi varietatea Grosso, o varietate din soiul lavandin (Lavendula x intermedia), care este o încrucișare între Lavandula Angustifolia, cunoscută şi ca Lavanda Eglezească, și Lavandula Latifolia. Grosso produce plante mari, cu multe flori și un conţinut ridicat de ulei – de cinci ori mai mult decât Angustifolia. Grosso poate fi considerat calul de povară din familia lavandei, formând cele mai mari plantaţii pentru producția de ulei esenţial din întreaga lume. Grosso poate fi cultivat şi în ţara noastră deoarece rezistă foarte bine iernilor de pe la noi.

Lavandula Grosso
Lavandula x Intermedia Grosso

2. Decor. Vânzarea plantelor de lavandă pentru proprietarii de case și peisagişti poate fi foarte profitabilă. În primul rând, cei mai mulţi cumpărători achiziţionează mai multe, chiar și zeci de plante pentru realizarea gardurilor vii cât şi pentru alte zone de plantare. În al doilea rând, un producător poate obţine cu ușurință butași de la plantele „mamă” după ce aceasta a lăsat rădăcini. O tufă de lavandă matură poate produce sute de tulpini în fiecare an, deci tot atâtea plante disponibile pentru vânzare. Cei mai mulţi cultivatori vînd butaşii de lavandă în vase de 10 cm la preţul de 8-10 lei, dar mulţi cumparatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru plante mai dezvoltate, în ghivece de 14 sau chiar 20 cm.

Un soi care este deosebit de popular pentru amenajarea grădinilor este o specie de Angustifolia numită Munstead. Această specie creşte la o înălţime de 30 până la 50 de cm, are flori de un liliac spectaculos și este foarte parfumat. Peisagiştii adoră acest soi pentru forma fantastică a tufelor cât şi pentru masa de flori foarte pline, rotunde, care durează foarte mult. Soiul Munstead este, de asemenea utilizat pe scară largă pentru confecţionarea săculeţilor de lavandă din cauza parfumului puternic. Acest soi este perfect pentru garduri vii, dar se descurcă de minune şi în ghivece. Însă nu e foarte rezistent la îngheţ, deci se poate cultiva mai ales în sudul ţării unde iernile sunt mai domoale.

lavandula munstead
Lavandula Angustifolia Munstead

3. Uz farmaceutic. M-am gândit mult înainte de a adăuga acest punct la lista mea, însă merită să cultivi lavandă pentru predarea la puncte de colectare dacă iei următoarele măsuri înainte de a face investiţii majore:

 • fă rost de un cumpărător sigur
 • asigură-te că vei avea un spaţiu adecvat (căldură+aerisire+umbră+curăţenie) pentru uscarea lavandei
 • dacă produci o cantitate redusă de plante uscate (sub 500 kg), asigură-te că vei putea transporta plantele la punctul de colectare

Lavanda uscată se cumpără de producătorii de ceaiuri la preţul de 8-15 lei/kg.

Merită să cultivi lavandă pentru ceai mai ales dacă ai achiziţionat seminţe din care vrei să-ţi dezvolţi afacerea. Producătorii de ceaiuri nu sunt foarte mofturoşi şi vor cumpăra plantele fără a le pureca prea tare, cu condiţia să nu fie mucegăite. De asemenea, dacă nu ai o distilerie proprie şi nu reuşeşti să vinzi lavanda pentru ulei, o poţi usca şi vinde la prelucrători (toamna trecută noi am găsit un cumpărător pentru lavanda uscată în mai puţin de 2 ore). Uscarea lavandei şi vânzarea ei la punctele de colectare poate fi considerată „roata de rezervă” a cultivatorilor de lavandă: recurgi la această metodă dacă nu-ţi iese nimic altceva.

Un lucru e sigur: dacă te apuci de cultivat lavandă poate va fi greu la început, dar în nici un caz nu vei rămâne cu produsul nevândut. E cineva care are altă părere? Vă rog să lăsaţi un comentariu.

Surse:

16 gânduri despre „Cele mai profitabile soiuri de lavandă”

 1. Buna ziua!Felicitari pentru cultura si minunata activitate pe care o aveti! As dori la cel mai serios mod butasi din soiul Munstead pe care-l cultivati.Plantarea as face-o in toamna aceasta.Aveti butasi ?500 bucati as dori. Multumesc

  Apreciază

 2. Bunà seara,unde pot gàsi soiul acesta.Grosso, o varietate din soiul lavandin (Lavendula x intermedia), care este o încrucișare între Lavandula Angustifolia, cunoscută şi ca Lavanda Eglezească, și Lavandula Latifolia.

  Apreciază

  1. Și eu caut 50 de butași pentru la toamnă. Din păcate anul trecut D-na Anca Șerpar mi-a promis că-mi vinde 100 de butași și nu mi-a onorat comanda. Dacă găsiți undeva, vă rog să mă anunțați și pe mine. Mulțumesc!

   Apreciază

    1. Mulțumesc, voi încerca! Vă voi informa despre experiența cu Fabrica de Mov. Din păcate anul trecut am contactat doi producători și amândoi mi-au tras țeapă. Mi-au promis de mai multe ori că mă vor servi și am rămas fără.

     Apreciază

  1. Comercianți de Grosso puteți găsi după articolul despre acest soi, iar în legătură cu Munstead, așteptăm cu cel mai mare drag ofertanți. Eu voi aproba toate datele de contact care vor fi lăsate pe acest blog (care sunt legate de lavandă, desigur). Sper să găsiți ce căutați.

   Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s