Cultivarea, Sfaturi practice

Boli şi dăunători întâlniţi la lavandă

Am o veste bună şi una proastă pentru tine, drag cititor. Voi începe cu cea bună: lavanda este deosebit de rezistentă la boli şi sunt foarte puţini dăunători care îşi găsesc locul cu plăcere pe această plantă puternic aromată. Şi chiar dacă planta e atacată de dăunători, aceasta rezistă foarte bine şi nu e afectată prea mult de boli sau dăunători. Putem spune că nici cel mai periculos dăunător, „capra vecinului” nu-i poate veni de hac lavandei, animalele domestice(oi, capre, vaci) cât şi cele sălbatice (căprioare, mistreţi) renunţănd după prima muşcătură.

Vestea proastă este că totuşi este indicat să fii atent la eventualele îmbolnăviri pentru a evita răspândirea bolilor sau al dăunătorilor. Voi cuprinde în acest articol cele mai frecvente boli care se pot întâlni pe meleagurile noastre, iar dacă te confrunţi cu altceva decât cele menţionate în acest articol, te rog să scrii un comentariu – să vedem care e soluţia.

Bolile lavandei

Septoriza este provocată de ciuperca Septoria lavandula care infectează ţesuturile de suprafaţă ale frunzelor lavandei. Umiditatea ridicată provocată de ploile abundente sau de drenajul slab al solului favorizează germinarea acestei ciuperci. Putem oserva infestarea cu această ciupercă dacă vedem pe partea superioară a frunzelor nişte pete roşii-cafenii care mai târziu devin albicioase cu o dungă roşiatică pe marginea petelor, iar la final apare un punct negru în mijlocul petelor, frunzele se usucă şi cad. Petele apar de obicei pe frunzele mai bătrâne, la baza plantei.

Această ciupercă nu necesită o tratare specială, mai ales dacă plantaţia ta este ecologică. Este suficient să îndepărtezi frunzele infestate şi să le distrugi. Dacă planta se află în ghiveci, va fi nevoie să reduci udarea ei. Lasă solul să se usuce şi pune planta într-un loc bine aerisit, iar dacă e nevoie, schimbă solul plantei cu un sol cu drenaj ridicat. Dacă doreşti neapărat tratarea chimică a plantelor, o poţi face cu Clorotalonil, mancozeb și cupru, toate fiind fungicide uşor de găsit în magazinele de profil sau Dithane M-45 0,2%.

Dacă nu se îndepărtează frunzele infestate de Septoriza, planta se poate opri din creştere, dar este puţin probabil ca ea să moară.

septoria lavandulae

septoria lavandulae

Bolile de sol precum Phytophthora spp.Verticillium spp., Fusarium spp., Pythium spp. sau Rhizoctonia spp. se manifestă prin putrezirea rădăcinii plantelor care provoacă moartea plantei şi sunt provocate de umezeala în exces de la rădăcină sau fertilizarea excesivă cu substanţe care conţin mult nitrogen. Aceste boli sunt extrem de rare în ţara noastră, fiind întâlnite mai ales în ţările cu temperaturi ridicate şi multe precipitaţii. Însă dacă există suspiciunea îmbolnăvirii solului, se aplica tratamente foliare sau la sol cu Previcur 607 S.L. 0,15% sau Topsin 70P.U. 0,1%. Însă aceste boli pot fi prevenite dacă nu udăm în exces plantele, mai les dacă ele sunt în ghivece.

phytophthora lavanda
Rădăcina lavandei atacată de Phytophthora putrezeşte, iar planta moare

Dăunătorii lavandei

Buruienile sunt cei mai frecvenţi dăunători ai lavandei, mai ales în primii doi ani de viaţă. Pentru a preveni răspândirea lor este recomandată ierbicidarea terenului (multiplă, dacă e nevoie) cu un an înainte de plantarea lavandei şi prelucrarea frecventă a solului prin prăşire. Începând cu al treilea an buruienile nu mai pot afecta în mod semnificativ plantaţia de lavandă deoarece tufele sunt mari, iar buruienile cu greu se mai pot răspândi. Ierbicidarea plntaţiei se poate efectua, însă acest lucru scade în mod semnificativ calitatea lavandei.

Isophya tenuicerca este o specie de greier de tufiş care nu are aripi şi se deplasează prin sărituri. În cazul puţin probabil al răspândirii acestei specii de greier se poate administra combatere chimică cu Wofatox 30 CE 0, 1% sau Lindatox 3 PP, soluţii nerecomandate în cazul unei plantaţii certificate ecologic.

isophya tenuicerca

Lăcusta verde de păşune sau Tettigonia viridissima este un dăunător foarte des întâlnit pre păşunile noaster, însă chiar dacă se poate întâmpla ca acest soi de lăcustă să dăuneze unei plantaţii de lavandă, această daună va fi nesemnificativă: din cauza aromei puternice a lavandei roiul de lăcuste se va muta imediat pe „păşuni mai verzi”. Totuşi, pentru a preveni răspândirea lor în zona culturii de lavandă este indicată prelucrarea detaliată a solului şi îndepărtarea tuturor buruienilor deoarece femela îşi depune ouăle în locuri unde solul este neprelucrat. În caz de o invazie de lăcuste (puţin probabilă, repet), combaterea se face cu Wofatox 30 CE 0, 1% sau Lindatox 3 PP. Şi iar repet, dacă doreşti certificarea ecologică, aceste chimicale trebuie evitate.

lacusta de pasune tettigonia viridissima

Heterodera mariori sau viermele rădăcinilor. Iată cum stau lucrurile cu acest vierme: am găsit 3 (trei) propoziţii (citate mai jos) despre el, însă toate doar pe site-uri româneşti, iar aceste trei propoziţii au fost copiate de pe plantemedicinale.crestere-melci.ro (linkul îl găsiţi la Surse: Cultivarea Plantelor Medicinale), şi nimic în bibliografii internaţionale, nici imagini, nici informaţii legate de eventuale atacuri ale dăunătorului pe lavandă. Deci chiar nu ştiu cât de real este acest vierme. Totuşi l-am pus în lista dăunătorilor, poate mă înşel eu şi există totuşi.

„Din ouăle depuse în sol apar larvele care intră în rădăcinile plantei, hrănindu-se cu sucul acestora. Combaterea este extrem de greoaie. Se recomandă folosirea unui material săditor absolut sănătos.”

Deşi am enumerat în acest articol mai multe boli şi dăunători, adevărul este că lavanda este foarte rezistentă la aceştia. Dacă v-aţi întâlnit cu vreuna dintre cele menţionate sau altele, vă rog să comentaţi pentru a-i ajuta şi pe alţii să fie conştienţi de pericolele care pot afecta plantaţiile de lavandă. Vă mulţumesc.

Surse:

7 gânduri despre „Boli şi dăunători întâlniţi la lavandă”

    1. Este probabil vorba de omida fluturelui de varză, în unele cazuri poate ataca vârful tânăr a lavandei sau butașii tineri. Puteți folosi un pesticid chimic dacă mai reapare, sau dacă nu vreți să folosiți chimicale, atunci un pesticid pe bază de bacteria bacillus thuringiensis, un pesticid ecologic. Sper să scăpați de omizi.

      Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s