Soiuri

Cele mai profitabile soiuri de lavandă – X Intermedia Grosso

Cel mai popular soi de lavandă din România (dacă mi-e permis să numesc lavanda plantă populară) este Lavandula Angustifolia și mulți dintre cultivatorii din țara noastră cred că aceasta este singura specie care tolerează condițiile meteorologice din zona noastră. Însă, cum am mai specificat și mai demult, aceasta nu e singura care rezistă la iernile de pe la noi, și nu e exclusiv singurul soi care poate aduce un profit considerabil. Aș vrea să vă prezint mai pe larg un alt soi, Lavandula X Intermedia Grosso, mai puțin cunoscut, dar deosebit de avantajos din mai multe puncte de vedere.

Lavandula X Intermedia Grosso mai este numit și Lavandin (aparține subspeciei Lavandin) și provine din încrucișarea soiului Angustifolia (lavanda englezească), cunoscut pentru rezistența lui la îngheț, cu Lavandula Latifolia, mai numită și lavanda portugheză, extrem de tolerantă la verile fierbinți și secetoase.

Din această încrucișare s-a născut X Intermedia Grosso, un hibrid care a preluat caracteristicile ambilor „părinți”, fiind tolerant atât la iernile grele din nordul Europei cât și la verile fierbinți din sud. Acest hibrid se datorează unui anumit Monsieur Grosso, un domn din Franța care a realizat încrucișarea în anul 1972.

De ce este X Intermedia Grosso extrem de profitabil?

Având cel mai puternic parfum din întreaga familie a lavandelor, X Intermedia Grosso este o plantă viguroasă care crește până la înălțimea de 90 de cm. Produce flori extrem de mari, de până la 15 cm în lungime și foarte bogate, motiv pentru care mai este numit și „Lavanda grasă” (Fat lavender). Din acest motiv și nu numai este soiul care conține cel mai mult ulei esențial, de până la 5 ori mai mult decât oricare alt soi.

Lavanda X Intermedia Grosso

Grosso este specia preferată de cultivatorii de lavandă producători de ulei esențial datorită parfumului puternic, florilor voluminoase și înfloririi abundente. Aceste trei caracteristici îi conferă speciei Grosso statutul de nr. 1 în producția de ulei de lavandă din lume.

Însă hibridul X Intermedia Grosso este preferat și de grădinari pentru că se pot realiza garduri vii senzaționale din acest soi și e un protagonist indispensabil al grădinilor în stil Provence, având o perioadă de înflorire deosebit de lungă, de la începutul și până la sfârșitul verii. Din această cauză, dacă ești profilat pe vânzarea lavandei decorative, soiul Grosso îți va fi nelipsit din ofertă.

X Intermedia Grosso ulei de lavanda

Grosso este preferat și de vânzătorii de decorații, săculețe și baghete de lavandă pentru parfumul care durează foarte mult timp, cât și pentru că-și păstrează culoarea intensă mov-albăstruie și după uscare.

X Intermedia Grosso, la fel ca Angustifolia, este detestat de căprioare și iepuri, fiind totodată un magnet pentru albine și fluturi, greierii și lăcustele însă pot fi o problemă.

Necesitățile soiului X Intermedia Grosso

Ca orice soi de lavandă, și acesta preferă locurile deluroase, sudice, învăluite în soare. Solul ideal este cel ușor alcalin, calcaros, cu un drenaj foarte bun, însă tolerează mai bine excesul de umezeală decât celelalte soiuri. În condițiile din țara noastră necesită udare doar în primii doi ani de viață.

Dacă soiul Grosso îți decorează grădina, tunde florile ofilite pentru a permite formarea celor noi.

Particularitățile soiului X Intermedia Grosso

Datorită faptului că acest soi e un hibrid, nu produce semințe, deci nu poate fi înmulțit decât prin butași, adică crengi tăiate de pe plantele mature.

Vânzători de lavandă X Intermedia Grosso:

Dacă ai și tu lavandă X Intermedia Grosso de vânzare, scrie-ți datele de contact într-un comentariu.

Surse:

12 gânduri despre „Cele mai profitabile soiuri de lavandă – X Intermedia Grosso”

 1. Buna,
  Suntem la incept de drum, am plantat anul trecut (martie) lavanda adusa din Franta, din doi butasi am reusit sa inmultim si am plantat alti 250 de pui butasi. Anul trecut ne.am bucurat de ceva floricele, anu acesta deja cantarim floricelele.
  Cu mare drag stam la dispozitia doritorilor de buchetele sau saculeti parfumati, pe viitor si ulei de lavanda.

  Apreciază

 2. Acest soi este cultivat si pe vremea lui Ceausescu, preluat de un inginer din Buftea si redenumit L-MIG 1 il am si eu pus experimental pe o suprafata de 500 mp si din ce ma vazut la culturile de acest soi din vecinatate are rezultate extrem de bune mai bune ca si soiul in sine de lavanda

  Apreciază

 3. Am mai multe soiuri de Lavanda,dar Grosso este net cea mai parfumata,are tijele florale mult mai lungi si chiar floarea este mai lunga si mai batuta,rezista mai mult timp,iar frunzele sunt mai mari si ele mai parfumate decat restul.
  Lavandula angustifolia Platinum Blonde este alt soi care imi place prin aspectul deosebit al frunzelor,variegat gri/verde/galben.
  Numai bine!

  Apreciază

  1. Încă nu am acest soi, anul acesta aș vrea să fac rost de câteva plante. Într-adevăr, și mie mi s-a părut interesant că are parfumul mai puternic. Poți verifica informația în referințele date după articol. Parfumul puternic se datorează conținutului extrem de ridicat de ulei esențial.

   Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s