Cultivarea, Idei de afaceri, Sfaturi practice

Cum poți obține certificatul ecologic pentru plantația de lavandă?

sigla certificat ecologic

În timp ce comercianții profită din plin de eticheta „natural” pentru a induce falsa impresie de produse ecologice, eticheta „eco” este destul de greu de obținut și promite un produs realizat în conformitate cu legea, prin procese create să respecte natura, fără folosirea produselor chimice sau a modificărilor genetice, sub atenta supraveghere și certificat de un organ autorizat. Însă dacă te gândești care e diferența între expresiile „eco”, „bio” și „organic”, răspunsul e cât se poate de simplu: nu e nicio diferență. Despre acest fel de certificat vom vorbi în acest articol și vom vedea cum îl putem obține în mod expres pentru o plantație de lavandă.

În timp ce în alte țări pe sigla de certificare ecologică scrie „bio”, „eco” sau „organic”, în România vom vedea pe această siglă literele „ae”, prescurtare de la „Agricultură Ecologică”, ea fiind în proprietatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Pasul 1: înregistrează-ți activitatea de producător „ae” la MADR

Această înregistrare se face prin depunerea fișei de înregistrare și a cererii la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti sau entităţile mandatate de MADR. Pentru asta trebuie mai întâi să închei un contract cu una dintre aceste firme aprobate de MADR prin care te obligi să respecți regulile impuse de legislația națională și europeană in ceea ce privește metoda de producție ecologică, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Iată câteva informații utile pentru a începe înregistrarea activității de producător „ae”:

După predarea cererii pentru înregistraea activității „ae” organul cu care ai încheiat contractul va decide dacă plantația de lavandă se află în condiția de a desfășura o asemenea activitate. Un factor extrem de important este ca plantația să nu fie în apropierea unei surse de poluare. De asemenea, ferma înscrisă pentru „ae” trebuie să fie de cel puțin 3000 de mp. De asemenea, nu poți obține certificatul ecologic pentru specii de lavandă modificate genetic.

După încheierea contractului cu organul de inspecție urmează înscrierea plantației ecologice la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) de Județ. Aici poți găsi lista actelor necesare pentru înregistrarea culturii de lavandă la DADR.

Regulamentul european (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia si etichetarea produselor agroalimentare ecologice si 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 privind normele de aplicare ale regulamentului (CE) nr. 834/2007 cuprind toate condițiile pe care plantația ta de lavandă trebuie să le îndeplinească pentru a o putea înscrie spre activitatea eco.

Pasul 2: ferma de lavandă ecologică trebuie să treacă printr conversie

Pentru a obține certificarea ecologică trebuie să-ți treci plantația de lavandă printr-o perioadă de conversie. Ce înseamnă conversia? Plantația ta va trece treptat de la utilizarea îngrășămintelor, pesticidelor și ierbicidelor chimice la tratarea 100% ecologică, și acest lucru sub atenta supraveghere a organului de certificare care va efectua inspecții regulate în vederea respectării pe deplin a regulilor impuse pe plan național și european.

Perioada de conversie este de minim 2 ani, însă în cazul plantațiilor de lavandă această perioadă este de 3 ani, deoarece levănțica este o plantă perenă cu o perioadă de viață de minim 8 ani. În această perioadă de conversie producția de lavandă nu este certificată ecologic. Însă poți obține o derogare ce poate scurta perioada de conversie cu cel mult 12 luni în cazul în care poți dovedi la organul de inspecție că terenul de lavandă a împlinit în totalitate condițiile de producție ecologică sau că terenul nu a fost folosit.

Este foarte important de menționat faptul că orice abatere de la regulile de certificare ecologică aduce după sine sancțiuni grave precum amenzi sau obligația de a restitui subvenția acordată pentru culturi ecologice. Asemenea abatere poate fi de exemplu plantarea unei culturi de lavandă neecologică în imediata apropiere a terenului înregistrat pentru „ae”, folosirea tratamentelor chimice sau amestecarea la vânzare a produselor neecologice cu cele ecologice.

Prețul certificării ecologice

Trebuie să știi dinainte că „ecologizarea” unei plantații de lavandă costă. Pentru a adăuga acest plus de valoare la ferma ta va trebui să scoți niște bănuți frumușei din buzunar, cum se întâmplă dealtfel în mai toate situațiile în țara noastră. Astfel se va percepe o taxă de către organul de inspecție, calculată în funcție de mai mulți factori precum suprafața culturii, cantitatea producției sau condițiile de depozitare și comercializare, taxă ce variază între 50 și 200 de Euro/ha. La această taxă se mai adaugă alte cheltuieli cum ar fi costurile eventualelor teste ale solului și a producției, cheltuieli suportate în totalitate de fermieri.

Însă cheltuielile pentru certificatul ecologic se amortizează parțial deoarece în țara noastră se acordă subvenție din partea statului pentru fermele ecologice, iar începând cu anul 2014 fermele înscrise în sistemul de agricultură ecologică aflate în perioada de conversie beneficiază de plăți adiționale, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

Poți obține de asemenea sprijin european prin următoarele programe:

 • Programul de promovare a agriculturii ecologice a Uniunii Europene
 • Plăți directe prin noua politică agricolă comună (PAC)
 • Programe de dezvoltare rurală desfășurate în perioada 2014-2020

Surse:

Articole similare:

Ce trebuie să știi despre solul în care vei planta lavanda?

2 gânduri despre „Cum poți obține certificatul ecologic pentru plantația de lavandă?”

 1. Foarte bun articolul, dar incomplet. Ce se intampla pe urma cu plantele recoltate, distilarea uleiului? O cultura certificata ecologic nu inseamna automat ulei certificat ecologic.

  Apreciază

  1. Mulțumesc pentru comentariu Andrei. Scopul meu era de a scrie un articol exclusiv pentru plantația de lavandă. Deși majoritatea culivatorilor de lavandă produc ulei, totuși nu 100%. Poate pe viitor voi scrie un articol exclusiv despre certificarea uleiului, însă acest lucru necesită o documentare serioasă.

   Apreciază

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s