Idei de afaceri, Sfaturi practice

7 produse care îți pot mări profitul obținut din cultivarea lavandei

produse cu valoare adaugata lavanda

Cultivarea lavandei poate fi o modalitate foarte bună de a face profit pentru un mic fermier. Chiar și un teren mic, ca de exemplu grădina din spatele casei poate aduce un profit remarcabil când vine vorba de cultivarea lavandei. În timp ce proprietarul unei plantații de lavandă de peste 3 ha probabil se va gândi să încheie un contract pentru vânzarea en gros a lavandei, proaspătă sau uscată, dacă ai o plantație mai mică e mult mai profitabil să o vinzi en-detail, în formă de produse cu valoare adăugată. Și deși unii vor să vadă profitul pe loc, crede-mă că merită să ai răbdare: nu uita că lavanda uscată în mod corespunzător sau prelucrată în formă de ulei esențial nu pierde nici din calitate, nici din preț. Deci, în loc de a-ți fixa obiectivul de a-ți vinde produsul imediat și în consecință la un preț redus, de ce nu ți-ai propune să vinzi lavanda de anul acesta până apare producția proaspătă, anul viitor.

Să luăm doar un exemplu: dacă vinzi lavanda la un producător de ceaiuri, vei obține între 8 și 15 pe kg, iar dacă o vinzi în formă de buchete uscate, vei obține aprox. 10 lei / buchet de 100-120 fire (200 gr) x 5 = 50 lei / kg.

Deci dacă ai timp și răbdare, de ce nu ai încerca să vinzi lavanda în diferite forme care îți vor crește profitul? Îți voi da astăzi câteva idei pentru produse din lavandă, iar într-un articol viitor îți voi da câteva idei unde să vinzi aceste produse.

1. Buchete de lavandă proaspătă. Mulți cultivatori își vând lavanda direct din grădină sau în piețele din apropiere. În orice caz, merită să vinzi buchete proaspete pentru că se vând la un preț foarte bun – 10 lei/buchet 100 fire. Însă pentru a reuși să vinzi o cantitate mare de buchete proaspete de lavandă va trebui să te pregătești dinainte: să cauți cumpărători, să dai de știre lumii exact unde vor găsi lavanda. Motivul: perioada în care vei putea vinde buchetele proaspete este relativ scurtă – maxim o lună.

2. Buchete uscate de lavandă. Prețul – cam tot același. Dar în piețe se vinde un pic mai greu. Avantajul este că nu trebuie să-ți faci griji pentru buchetele proaspete pe care le-ai tăiat și ți-au rămas în stoc. Agață-le cu capul în jos într-un loc umbrit dar cald pentru a păstra culoarea violet a florilor și iată că ai un nou produs, gata de vânzare. Diferența e că aceste buchete le poți vinde de-a lungul întregului an. Nu-ți face probleme pentru mirosul buchetelor, se păstrează mult și bine. Iar dacă vezi că vânzarea buchetelor uscate nu merge cum ai plănuit, poți trece la pasul următor.

3. Săculeți cu lavandă uscată. Săculeții cu lavandă uscată se pot folosi în foarte multe locuri, începând de la dulapuri și până la mașină sau chiar pantofii care au miros. De obicei, cel care cumpără săculeți, va reveni să mai cumpere, îndrăgostit de parfumul care-i învăluie dulapul sau mașina. Iar dacă ai un pic de imaginație și bun gust, probabil vei confecționa și săculeți care sunt potriviți pentru cadou sau mărturie de nuntă – deci posibilitățile sunt infinite.

4. Perne calmante. Perna cu lavandă este una dintre cele mai profitabile produse cu valoare adăugată obținute din levănțică. Știm cu toții de proprietățile calmante ale lavandei. Pornind din faptul că lavanda ajută chiar și la calmarea copiilor hiperactivi, un cultivator din Statele Unite a început producția unei linii de perne cu lavandă cu modele de animale, iar acum are un profit anual de peste 1 milion de dolari din această afacere. Am auzit chiar și în Cluj de o doamnă care confecționează perne calmante cu lavandă.

5. Lavandă la ghiveci. Mulți cultivatori de lavandă au observat că vînzarea lavandei la ghiveci este o completare ideală a profitului obținut din cultivarea acestei plante. Motivul: investiția constă doar în cumpărarea ghivecelor și a pământului. Pentru a obține puieți identici cu planta-mamă vânzătorii de lavandă la ghiveci preferă înmulțirea prin butași, adică crengi tăiate de pe planta-mamă în loc de înmulțirea prin semințe.

6. Produsele pentru animale de companie. Există foarte multe produse pentru animalele de companie care pot fi obținute din lavandă, însă sprayul pentru purici este „best-seller” între ele. Produsele antipurici din comerț sunt făcute de obicei din soluții chimice care de cele mai multe ori au efecte secundare toxice. Sprayul de lavandă nu doar alungă puricii, dar le dă și un miros frumos prietenilor necuvântători și este total inofensiv pentru animale. Iar investiția se returnează în procent de 500%-800%!

7. Săpun de lavandă. Tot mai mulți cunoscători consideră săpunul de lavandă un produs cosmetic care nu poate lipsi dintr-o baie. Cum să începi? Foarte simplu: pe internet găsești mii de rețete pentru prepararea săpunului de lavandă. Poți începe cu cantități mai mici, preparate după diverse rețete și în diferite forme. Un lucru cert: clientul care a cumpărat un săpun de lavandă de calitate de la tine sigur va reveni pentru mai mult!

După cum ai observat, cultivatorii de lavandă au foarte multe posibilități de a obține un profit din această plantă minunată. Prin vânzarea produselor cu valoare adăugată poți obține venit din lavandă pe tot parcursul anului, nu doar în perioada de recoltare.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s