Idei de afaceri

Unde îți poți vinde produsele din lavandă?

vanzarea produselor din lavanda

Acest articol este destinat în special micilor fermieri care doresc să-și vândă lavanda în formă de produse cu valoare adăugată – buchete, săculețe etc. Mai mulți dintre cititori au întrebat despre piața de desfacere. Îți spun din experiență că un pic de imaginație, perseverență și… multă muncă își vor aduce rodul, iar profitul tău va crește treptat. Unde merită deci să te orientezi pentru a găsi clienții potriviți pentru produsele tale?

  1. Piețele locale, dar mai ales cele din orașele mai mari pot fi o sursă sigură de venit. Cumpărătorii se vor obișnui cu prezența produselor tale și te vor căuta din nou și din nou. Investiția: taxele piețelor. Profitul depinde de modul de prezentare și varietatea produselor.
  2. Târguri, expoziții, festivaluri. Avantajul acestor evenimente este că oamenii vin aici pregătiți să cheltuiască bani pe „suveniruri”. Investiție: închirierea unui stand, eventual bannere, panouri publicitare de mici dimensiuni.
  3. Magazine de profil. Îți poți recomanda produsele în magazine specifice precum: artizanate, magazine de suveniruri, florării, pet shop-uri (detalii într-un următor articol).
  4. Magazin propriu. Îți propun să începi o astfel de afacere doar dacă ai o gamă foarte variată de produse și timp și bani pentru investiții. De asemenea, locația este esențială: cea mai mare șansă de reușită o vei avea cu un spațiu ultracentral sau într-o zonă comercială într-un oraș mare. Investiția este cea mai mare în cazul unui magazin clasic, iar profitul va începe să apară mult mai lent decât în alte cazuri. Recomand doar celor curajoși…
  5. Magazin online. Este de lăudat faptul că sunt tot mai multe magazine online în țara noastră care vând produse din lavandă, iar unele dintre ele chiar atrăgătoare! Foarte bine! Investiția este acceptabilă, trebuie să-ți cumperi un domeniu, iar unele platforme oferă pachete complete pentru magazine online la prețuri rezonabile. Ex. un pachet complet de magazin online pe WordPress costă 299 dolari. O investiție în plus, de timp sau bani, după caz, o constituie personalizarea site-ului, încărcarea produselor pe site, optimizarea SEO pentru a atrage clienții și publicitatea. Poți face aceste lucruri personal sau poți angaja un expert, în funcție de timpul și banii de care dispui. Profitul va veni mai încet decât în piețele locale, însă odată ce magazinul tău va deveni cunoscut pe internet, posibilitățile sunt infinite, mai ales dacă faci posibilă și vânzarea internațională. Atenție însă la mulțumirea clienților! Sigur vei avea clienți nemulțumiți (chiar dacă vei face totul perfect – trăim într-o lume nemulțumită), deci e foarte important să-ți pui la punct un sistem de serviciu clienți serios.
  6. Site-uri cu anunțuri în țară. Prețurile site-urilor românești diferă de la caz la caz, unii percep taxe pe anunț, alții comision pe vânzări. În orice caz, merită încercat, această modalitate de vânzare îți poate aduce un profit în plus. Avantajul: piața de desfacere este toată țara. Poți încerca pe Okazii.ro, OLX, Breslo sau site-uri cu anunțuri gratuite.
  7. Platforme de vânzări internaționale. Site-urile precum eBay sau Etsy îți pot aduce venituri fără limite deoarece piața de desfacere este lumea întreagă. Vei avea nevoie de un cont PayPal și cunoștințe de limba engleză, dar merită investiția. Iar prețurile sunt cu mult peste cele din România. Ex. o perniță cu lavandă în formă de inimă se vinde pe Etsy și la 15 dolari + taxe de transport. Pe eBay îți poți lista gratis produsele, însă va trebui să plătești comision după vânzări de 10%, iar la început vei putea lista doar 10 produse pe lună. Pe Etsy taxa pentru o listare este de 0,2 dolari, însă comisionul pentru vânzări este de doar 3,5%. O listare este activă timp de 4 luni. Îți poți dechide chiar și un magazin pe aceste site-uri, însă cu taxele aferente. Poți încerca să vinzi și pe Amazon, însă e mai dificil deoarece trebuie să dovedești că ai o adresă și un cont într-o bancă în una din țările în care există Amazon, iar în România nu există deocamdată.

Trebuie să specificăm că vei avea nevoie de un minim de acte pentru a putea vinde fără riscul de a fi amendat: un atestat de producător (care înlocuiește vechiul certificat de producător), valabil un an calendaristic, care trebuie vizat trimestrial + Carnet de comercializare a produselor. Iar la deschiderea unui magazin (mai ales clasic) vei avea nevoie de mult mai multe acte legale.

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s