lavanda angustifolia munstead
Soiuri

Soiuri și varietăți de lavandă – angustifolia Munstead

După cum am mai precizat și înainte, soiul de lavandă Angustifolia este cel mai popular în țara noastră datorită rezistenței la îngheț. Una dintre varietățile destul de căutate la noi este cea numită Munstead, o varietate foarte îndrăgită de grădinari, peisagiști și apicultori.

Lavanda Munstead

Specificații

Varietatea Munstead produce o tufă compactă de înălțime mică-medie cu frunze înguste verzi-argintii, ajungând la înălțimea de 45 cm și diametrul de 60 cm. Înflorește în lunile iulie-august, având o coroană de flori deosebit de bogată și parfumată, cu tije florale scurte, dar cu atât mai abundente în flori de culoare albastră-mov închis, foarte bogate în nectar – motiv pentru care e deosebit de îndrăgită de albine, deci și de apicultori. Datorită acestor plante te vei putea bucura de aseemenea de prezența încântătoare a fluturilor pe tot parcursul verii.

Datorită înălțimii medii și formei compacte varietatea Munstead se folosește cel mai mult în peisagistică, mai exact pentru garduri vii de înălțime mică și pentru marcarea potecilor. De asemenea, se încadrează perfect în grădinile cu flori sălbatice, dar și în grădinile cabanelor.

lavanda angustifolia munstead

Plantarea

Dacă ai cumpărat butași la ghiveci, ideal ar fi să le dai plantelor o perioadă de aclimatizare de 7-10 zile, timp în care le poți scoate zilnic la soare pentru câteva ore. După aceea se pot planta în pământ alcalin, cu drenaj foarte bun, în plin soare. Ca și oricărei alte varietăți de lavandă, nici acesteia nu-i place solul umed, mi ales iarna. Poți îmbunătăți drenajul solului prin adăugarea de nisip sau prundiș înainte de a planta lavanda. După plantare se tunde ușor pentru o creștere abundentă, compactă. Perioada ideală pentru plantarea în grădină este primăvara pentru ca planta să aibă timp să se prindă bine în pământ înainte de primul îngheț.

Munstead

Dacă dorești să plantezi lavanda Munstead în ghiveci, alege unul adânc și amestecă turbă cu nisip pentru a-i asigura drenajul necesar. Mare atenție să nu lași planta afară pe timp de iarnă! Dacă 1e plantat în ghiveci, chiar și soiul Angustifolia poate îngheța la temperaturi mai joase de -10 grade.

Plantele se udă în mod regulat în prima vară după plantare. Începând cu al doilea an de viață sunt destul de rezistente la secetă. Această varietate rezistă mai bine la căldură decât multe altele, deci este ideală pentru sudul țării unde verile sunt fierbinți și aride.

Tufele se tund imediat după înflorire pentru a menține forma compactă a plantelor. Atenție însă, să nu le tunzi prea tare. Ideal ar fi ca tufele să rămână cu apr. 2 cm mai mari față de anul precedent. Chiar dacă dorești să le tunzi mai tare, asigură-te că au rămas crengi tinere cu frunze pe tulpină, altfel planta va muri.

La ce se poate folosi varietatea Munstead?

Repet că această varietate este folosită mai mult în peisagistică. Însă asta nu înseamnă că dacă ai în grădină această varietate deosebită nu te poți bucura de multiplele proprietăți benefice ale lavandei. Varietatea Munstead este ideală pentru a face buchete parfumate proaspete sau uscate, dar și decorații fel de fel care te vor încânta pe timpul întregii ierni. Această varietate este comestibilă, deci poți usca florile pentru a le folosi mai apoi la rețetele tale preferate. De ce nu ai încerca aceste fursecuri parfumate cu lavandă? Datorită parfumului puternic varietatea Munstead poate fi folosită și pentru săculețe decorative sau pentru a parfuma sertarele, dulapurile.

Articole similare:

Cele mai profitabile soiuri de lavandă – X Intermedia Grosso
Cele mai profitabile soiuri de lavandă
Ce trebuie să știi despre solul în care vei planta lavanda?
4 beneficii ale cultivării lavandei în grădină sau în ghiveci

Tu ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s